Kreće trka za 1400 novih domena


Konačna lista predloga koji će konkurisati popularnom dot.comu objavljena je danas, a prvi novi domeni biće u upotrebi za godinu dana.ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) danas objavljuje listu predloga za nove domene, a na konkurs koji je raspisao u maju prijavljeno je preko 1410 različitih novih domena. Više od polovine prijava pristiglo iz Sjedinjenih Američkih Država, čak 911, a 675 prijava iz Evrope.

Inače je stiglo 1930 predloga, ali neki su bili isti, tako da konačna brojka iznosi 1410. Predlagači koji su poslali iste ideje moraće da se se dogovore oko toga ko polaže pravo na ime, navode iz ICANN-a, a ukoliko se ne dogovore, ICANN će za te nazive održati aukciju na koju se mogu javiti svi zainteresovani.

Novi predlozi odnose se na imena korporacija, hobije, etničke grupe, izraze i sve ostalo za što su oni koji su prijavili nove domene mislili da bi moglo biti zanimljivo za potencijalne klijente i korisnike.

Prema najavama iz ICANN-a, prioritet će imati domeni koje su orjentisani na društvo i zajednicu. Nakon objave liste predloga, korisnici će imati rok od 60 dana da komentarišu ponuđene predloge. Osim komentara, korisnici će moći pojedine domene prijaviti i kao uvredljive ili pak pokrenu pitanja oko autorskih prava za pojedine nazive.

S obzirom da će potrajati procedura odobravanja za nove domene, predviđa se da će proći barem godinu dana dok ne budu u upotrebi.

Naime, osim javne rasprave o nazivima, svako ko je prijavio novi domen moraće da predloži i finansijski plan koji mora biti održiv.

Za ICANN je on bitan ukoliko kompanija kao vlasnik nekog domena može garantovati da će on postojati i ukoliko kompanija propadne. Svi koji su prijavili nove domene za svaku su prijavu morali da plate 185 hiljada dolara, a novi nazivi, među kojima ima vrlo privlačnih za velik broj klijenata i korisnika, mogli bi doneti veliku zaradu njihovim vlasnicima.
Kakvi nas domeni očekuju?


Među onima koji su prijavili najviše predloga za nove domene je Google, koji je prijavio preko pedeset novih naziva (možete ih videti na slici).

Kompanija Donuts, na primer, objavila je da je prikupila sto miliona dolara za kupovinu 307 domena, dok se DemandMedia prijavila za 26.

.sucks – Kanadska holding kompanija Momentous, sa sedištem u Otavi, želi da bude stecište svih internet trolova. Možemo već da zamislimo ratove koje će voditi iOS.sucks i Android.sucks.

.rip – Još jedan domen za koji je zainteresovan Momentous. Služiće kao mesto gde se mogu smestiti sećanja na ljude, marke i proizvode koji više nisu sa nama.

.casa – Sudeći po onome što piše ovde, ova kuća mogla bi postati kuća registra GoDaddy.

.adult, .porn, .sex – Ova imena su ovde očigledno zato što registru ICM nije dovoljno samo ime .xxx.

.app – Novo prebivalište za programere mobilnih aplikacija.

.rocks – Logičan izbor za kompaniju Dotrocks iz Arkanzasa, ali verovatno i za još neke.

.world – Jasno je da za imena u ovom domenu za koje je zainteresovan registar Radix ne treba da se javljaju Marsovci, ako ih Nasa u avgustu pronađe na Crvenoj planeti.This entry was posted on 16. lip 2012. and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply