Student hakovao računarski sistem i pokušao da lažira rezultate izbora

S obzirom na napredak tehnologije i činjenicu da danas sve više stvari obavljamo putem interneta, verovatno je da u budućnosti možemo očekivati da ćemo, umesto izlaska na biračka mesta, predstavnike skupštine birati online.


Koliko takav način glasanja može da bude opasan pokazao je primer sa fakulteta San Marcos iz SAD-a koje će poništiti izbore za predsednika studentskog veća koje je proglašeno neregularnim zbog - hakovanja.

Naime, na ovom fakultetu sumnjaju da je Matthew Weaver, 23-godišnji kandidat za predsednika studentskog veća "provalio" u računarski sistem fakulteta i domogao se korisničkih imena i lozinki studenata sa njihovih identifikacionih kartica (ti podaci se koriste za biranje kolegijuma, ali i za glasanje na studentskim izborima) pa je te podatke iskoristio kako bi glasao za sebe.

Istraga o krađi korisničkih podataka počela je kada je IT odeljenje fakulteta primetilo "neobične aktivnosti" i na jednom računaru u kampusu - oni su obavestili policiju u kampusu koja je na tom računaru pronašla Weavera koji je tada imao i "uređaj koji se može iskoristiti za krađu lozinki s računara".

Weaver je uhapšen 15. marta, poslednjeg od četiri dana održavanja izbora i osumnjičen je za neovlašćen pristup računarskoj bazi podataka, krađu identiteta i nameštanja rezultata izbora.

Fakultet je na kraju poništio rezultate izbora pa će se oni ponovno održati u maju, a njegova portparolkinja Margaret Lutz-Chantung rekla je novinarima NC Times-a kako je "malo verovatno" da će Weaver svoje obrazovanje nastaviti na ovom fakultetu.

Ali, čini se da mu je nastavak obrazovanja trenutno najmanji problem, jer se u celu priču umešao FBI koji istražuje slučaj tako da bi Weaver sledeće godine, umesto kao predsednik studentskog veća, mogao da provede u - zatvoru.

This entry was posted on 24. tra 2012. and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply