Glavni iranski naftni terminal isključen sa interneta zbog napada malverom

Iran je bio prinuđen da isključi glavna naftna postrojenja nakon hakerskog napada koji se dogodio u nedelju. Prema medijskim izveštajima, veruje se da je kompjuterski virus ugrozio bezbednost kompjuterskih sistema iranskog ministarstva nafte i nacionalne naftne kompanije.


Kao mera predostrožnosti, postrojenje na ostrvu Kharg ali i druga naftna postrojenja u Iranu isključena su sa interneta.

Prema navodima iranske novinske agencije Mehr koje prenosi britanski BBC, proizvodnja nafte nije ugrožena ovim napadom. Ipak, napad je razlog za prestanak rada veb sajtova iranskog ministarstva nafte i nacionalne naftne kompanije.
Mehr citira portparola ministarstva koji je rekao da su podaci korisnika sajtova ukradeni u napadu. Ipak, poverljivi podaci o iranskoj naftnoj industriji su ostali netaknuti zbog toga što računari na kojima se nalaze ovi podaci nisu povezani sa internetom.
Terminal koji se nalazi na ostrvu Kharg nosilac je 90% iranskog izvoza nafte.
Napad dolazi u trenutku pojačanih tenzija između Irana i zemalja Zapada. Iran, koji je izložen ekonomskim sankcijama i u stalnom strahu od vojnih udara SAD i saveznika na nuklearna postrojenja ove zemlje, zapretio je blokadom Hormuza, strateškog kanala za izvoz nafte zemalja Zaliva. Kao odgovor na to, SAD su poslale dva nosača aviona u Zaliv i obećale da će sačuvati otvorenim saobraćaj koji se odvija preko Hormuza.
Iran je angažovao krizni komitet koji treba da proceni posledice ovog napada ali i da predloži mere odbrane. Reč je o telu koje je osnovano 2010. godine nakon što su iranska nuklearna postrojenja napadnuta kompjuterskim crvom Stuxnet.

This entry was posted on 27. tra 2012. and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply