Facebook distribuira antivirusni softver

Kompanija Facebook sklopila je sporazum sa pet bezbednosnih kompanija o zajedničkoj ponudi različitih verzija antivirusnog softvera.


Radi se o kompanijama Microsoft, McAfee, TrendMicro, Sophos i Symantec čiji će se besplatni i plaćeni antivirusni paketi za računare sa Windowsom i Macintoshem prodavati na stranicama Facebooka. 

Pomenutim kompanijama se na taj način pruža mogućnost da svoje proizvode ponude korisnicima ove popularne društvene mreže, čiji broj trenutno premašuje 900 miliona. One su postale deo zajednice Facebook Security Family, u okviru koje se korisnicima već nudi Facebookov program za blokiranje neželjenih poruka e-pošte i program za skeniranje URL adresa koji su zajednički razvili Facebook, McAfee, Google i Websense. 

Facebook reklamira proizvode iz nove ponude kao besplatne, mada neki proizvodi kompanije Symantec i McAfee moraju da budu plaćeni nakon šest meseci. Sa druge strane, Microsoftov Security Essentials for Windows i Sophosov Home Edition for Macs su zaista besplatni. 

Predstavnici Facebooka su izjavili da manje od 4% sadržaja koji se razmenjuje u toj društvenoj mreži predstavlja neželjeni sadržaj. Sa druge strane, oko 90% poruka e-pošte predstavljaju neželjene poruke. Uprkos naporima Facebookovih stručnjaka da blokiraju neželjene e-poruke i zlonamerni softver, njihovi pošiljaoci i autori uvek pronađu način da se infiltriraju u mrežu. 

U jednom od poslednjih primera, korišćena je lažna Flash datoteka koja je distribuirana preko Googleove prodavnice Chrome Web Store, u saradnji sa Facebook aplikacijom Aprenda. Lakoverni korisnici koji bi pokrenuli tu aplikaciju bili bi preusmereni u prodavnicu Chrome Web Store, gde bi im bilo ponuđeno da instaliraju lažni dodatak za Flash. Svrha prevare je bila generisanje lažnih ocena “Sviđa mi se” (Like) koje su zatim prodavane po ceni od 27 dolara za 1000 "lajkova".




This entry was posted on 28. tra 2012. and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply