CISPA ''katastrofa za privatnost''

Zastupnici u američkom Kongresu uskoro bi trebali da glasaju o kontraverznom predlogu zakona CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act), a ako je verovati njegovom autoru Mikeu Rogersu, već je osigurana potrebna većina zastupnika koji će podržati njegovo izglasavanje.


O CISPA-i se u javnosti počelo govoriti tek nakon što je propalo izglasavanje SOPA-e i PIPA-e pa su mnogi analitičari uvereni da bi CISPA zaista mogla da prođe jer ima veliku podršku kompanija poput Facebook-a, Google-a i Microsoft-a koji su ranije kritikovali SOPA-u i ACTA-u.

Kritičari CISPA-e nazvali su je "katastrofom za privatnost" jer će, među ostalim, omogućiti razmenu privatnih podataka internet korisnika između vladinih agencija (civilnih i vojnih) i privatnih kompanija u slučaju da ti podaci predstavljaju cyber pretnje.

S obzirom da je definicija pojma cyber pretnja poprilično šarolika (obuhvata i kršenje intelektualnog vlasništva) i kako neće biti kontrole nad korišćenjem tih privatnih podataka, jasno je kakve bi sve probleme mogao da donese ovaj zakon.

Rogers kaže da će se i te stvari promeniti jer nameravaju predstaviti neke amandmane koji će "zadovoljiti većinu kritičara zakona" poput preciznijih definicija načina na koji se prikupljeni podaci mogu koristiti i veća ograničenja o tome ko može pristupiti privatnim podacima.

Centar za demokratiju i tehnologiju pozdravio je ove promene za koje smatraju da predstavljaju dobar napredak u vidu zaštite privatnosti, ali s njima ipak nisu rešeni svi problemi poput korišćenja privatnih informacija za svrhe koje nemaju veze sa cyber bezbednošću.




Iako Rogers kaže da je ovaj zakon napravljen kako bi zaštitio američke kompanije od "naprednih spoljašnjih pretnji" poput kineske vlade, on ipak nema podršku Bele kuće koja ga je ranije već kritikovala jer "žrtvuje privatnost u ime bezbednosti", ali nije poznato hoće li ga Obama stopirati u slučaju izglasavanja.

Protiv CISPA-e se izjasnio i republikanski predsednički kandidat Ron Paul koji je rekao da ovaj zakon omogućava vladinim agencijama i privatnim kompanijama pregledavanje privatnih podataka internet korisnika bez ikakvih sudskih naloga. Na taj način, dodaje Paul, CISPA podstiče najuspešnije internet kompanije da deluju kao špijuni američke vlade.

This entry was posted on 26. tra 2012. and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply