Apple je 10 godina iza Microsofta kada je reč o bezbednosti

Apple je deceniju iza Microsoft-a kada je reč o bezbednosti,” rekao je Jevgenij Kasperski u razgovoru sa Computer Business Review na konferenciji Info Security 2012 koja se ove nedelje održava u Londonu.


“Apple će vrlo brzo razumeti da ima iste probleme koje je imao Microsoft pre 10 ili 12 godina,” kaže Kasperski predviđajući da će “poplava dolazećih malvera za OS X naterati Apple da navuče čizme kako bi se izborio sa problemom.”
“Apple sada ulazi u isti onaj svet u kome je Microsoft bio pre 10 godina: ažuriranja, zakrpe i ostalo. Očekujemo da vidimo još (malvera) jer sajber kriminalci uče iz uspeha a ovo je bio prvi,” kaže Kasperski aludirajući na nedavno otkrivenu bot mrežu Mac računara zaraženih Trojancem Flashback koja je prema najnovijim procenama na vrhuncu aktivnosti imala u svom sastavu 817000 zaraženih računara. “Oni će morati da promene rokove za ciklus ažuriranja i biće prinuđeni da više ulažu u bezbednost softvera.”
Mnogi korisnici OS X nemaju antivirusni softver instaliran na računaru zahvaljujući brižljivo gajenom mitu o neranjivosti Apple-ovog operativnog sistema.
“Mnogo godina unazad govorim da sa gledišta bezbednosti nema velike razlike između Mac-a i Windows-a. Uvek je bilo moguće razviti malver za Mac,” kaže Kasperski.
Kasperski je dodao da se istraživači njegove kompanije susreću sa sve više malvera koji pogađaju Mac računare, što ne treba da iznenađuje s obzirom na broj prodatih Apple-ovih računara. Prodaja Mac računara raste, tako da je u poslednjem kvartalu za koji postoje podaci o prodaji ostvaren rast od 7% u odnosu na isti kvartal prošle godine. Četiri miliona Mac računara prodatih u tom periodu je malo u poređenju sa prodajom računara sa Windows OS, pa će Microsoft-ov sistem i dalje biti primaran interes sajber kriminalaca.
Sve ovo znači da Apple mora da promeni pristup bezbednosti svojih uređaja. To se pre svega odnosi na rokove za objavljivanje zakrpa. Apple je tek ovog meseca objavio zakrpu za propust u Java za koju je Oracle objavio zakrpu još u februaru. Ta Apple-ova sporost bila je prilika za Flashback malver koji je za to vreme zarazio stotine hiljada računara koristeći nezakrpljenu poznatu ranjivost u Java.
Porast broja malvera za Mac bilo je samo pitanje vremena i udela na tržištu, smatra Kasperski. Sajber kriminalci su prepoznali Mac kao zanimljivu metu i neće se zaustaviti na Flashbac Trojancu.
“Dobrodošli u Microsoft-ov svet. On je pun malvera,” poručio je Kasperski kompaniji Apple.


This entry was posted on 29. tra 2012. and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply